Home » Blog » De invloed van stress op je huid De invloed van stress op je huid - Attirance

Stress heeft een enorme invloed op zowel ons lichaam als onze geest. Dit is algemeen bekend. Maar wist jij dat stress ook een hele grote invloed heeft op je huid? Romy van Gezondheidspraktijk Noordzij is orthomoleculair therapeut en is maandelijks bij Attirance aanwezig voor het afnemen van bloedonderzoeken en het geven van voedingsadviezen. In dit bericht legt zij je meer uit over stress en de invloed van stress op onze huid.

Het doel van stress is overleving. Ons lichaam zorgt ervoor dat als we in een stresssituatie komen we kunnen vechten of vluchten; de fight or flight stand. Ons lichaam maakt dan adrenaline aan. Onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, onze zintuigen worden scherper, de haren komen rechtop te staan, spieren worden aangespannen, we voelen minder pijn en onze spijsvertering komt stil te liggen. Dit alles gebeurt in het sympathisch zenuwstelsel, hier hebben wij zelf geen invloed op.

Na een korte periode van stress wordt onder invloed van het parasympathisch zenuwstelsel het lichaam weer herstelt in de ‘normaal’ stand, ook hier hebben we geen invloed op. De bloeddruk en hartslag gaan weer omlaag en de spijsvertering komt weer op gang.

Maar wat gebeurt er bij een langere periode van stress? Dan maakt ons lichaam cortisol aan. Cortisol regelt o.a. de bloedglucose spiegel, werkt ontstekingsremmend, onderdrukt de werking van het immuunsysteem, het zet aan tot bewegen en het regelt het dag en nacht ritme, het wakker worden. Cortisol heeft zo effect op je huid, darmen, lever, bijnieren, immuunsysteem, hart, nieren, pancreas en hersenen.

Kortom: stress beïnvloed je hele lichaam, zo raakt alles uit balans! Ook neurotransmitters, exorfinen en hormonen hangen hier mee samen. Na lange tijd wordt de stressreactie chronisch en raken de bijnieren overbelast, je krijgt dan burn-out verschijnselen.

Voel jij je al langere tijd gestrest? Met het bloedonderzoek dat wij in samenwerking met Romy aanbieden in onze salon worden o.a. de stressparameters getest. Daarnaast worden ook de rest van

de vitamines, mineralen, hormonen en voedingsintoleranties gemeten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.