Home » Blog » Heb ik een vitamine B12 tekort? Heb ik een vitamine B12 tekort? - Attirance

Wist jij dat vitamine B12 onwijs belangrijk is voor zowel je gezondheid als een gezonde huid? Romy van Gezondheidspraktijk Noordzij is orthomoleculair therapeut en is maandelijks bij Attirance aanwezig voor het afnemen van bloedonderzoeken en het geven van voedingsadviezen. In dit bericht legt zij je meer uit over vitamine B12 en het belang van deze vitamine voor een gezonde en stralende huid.

Vitamine B12 is een vitamine die alleen voorkomt in dierlijke bronnen. Het is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij o.a. de energie, weerstand, hersenfunctie en het immuunsysteem.

Veel mensen hebben een vitamine B12 tekort, dit kan verschillende oorzaken hebben. Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt, hebben mensen die geen dierlijke producten eten een tekort als zij niet bij suppleren. De opname van vitamine B12 vindt plaats in het laatste deel van de dunne darm, hiervoor moet het eerst gekoppeld worden aan ‘intrinsic factor’ dat door de maagwand wordt geproduceerd. Het lichaam kan alleen vitamine B12 uit voeding opnemen indien de intrinsic factor aanwezig is.

Mensen met maag- en of darmproblemen kunnen dit dus ook niet goed opnemen. Hierdoor ontstaat een vitamine B12 tekort. Door vitamine B12 te suppleren omzeil je dit probleem en kan het alsnog goed opgenomen worden in de cellen.

Er zijn ontzettend veel symptomen van een tekort, denk aan: spijsverteringsstoornissen, diarree of constipatie, snel bloedend tandvlees, een onzuivere en droge huid, verminderde weerstand, vermoeidheidsklachten, menstruatieproblemen, verminderde vruchtbaarheid, slaapproblemen, migraine en concentratiestoornissen.

Ben je ook benieuwd hoe het met je vitamine B12 status gesteld is? In het bloedonderzoek dat wij in samenwerking met Romy aanbieden wordt o.a. deze waarde getest. Daarnaast worden ook de rest van de vitamines, mineralen, hormonen en voedingsintoleranties gemeten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.