De term ‘holistisch’ is hot. Waar salons vroeger nog huiverig waren om dit woord te gebruiken omdat het snel als ‘zweverig’ werd beschouwd, is het woord nu meer regel dan uitzondering. Steeds meer salons noemen hun behandelingen holistisch, maar wat betekent dat eigenlijk? En is het wel echt holistisch of gewoon een hippe marketingterm die klanten trekt?
Modewoord, marketingterm of echte werkwijze?
Holistisch betekent dat je de mens als geheel bekijkt: het erkent de verbondenheid tussen lichaam, geest en ziel. Een holistische behandeling gaat daarom veel verder dan oppervlakkige huidverzorging of een ontspanningsmassage. Het draait om diepgaande balans, waarbij technieken zoals energetisch werk, mindfulness, spirituele coaching, drukpuntenmasssage en voeding worden meegenomen om iemand écht te ondersteunen. Het complete plaatje. En dit vergt ook een behoorlijke opleiding.
Holistisch werken doe je vanuit overtuiging
Toch lijkt ‘holistisch’ nu bij veel salons meer een trendwoord dan echt een overtuiging. Een standaard gezichtsbehandeling met een kwartier extra massage wordt al snel holistisch genoemd. Een scrub met een geurkaars erbij…holistisch. Voedingsadvies met supplementen…holistisch. Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt zonder dat er daadwerkelijk een diepgaande holistische benadering achter zit. En dat is zonde, want zo verwatert de betekenis en doet het salons die wél echt op deze manier werken tekort.
Hoe herken je een écht holistische salon?
Een salon die echt diepgaand holistisch werkt, kijkt altijd naar de balans tussen de volgende 5 punten.
- Fysiek
- Energetisch
- Mentaal
- Emotioneel
- Spiritueel
Daarnaast worden er natuurlijke producten en methodes gebruikt die aansluiten bij deze holistische visie. En het lijkt me goed om daarmee het kaf van het koren te scheiden.
Terug naar de essentie
Begrijp me niet verkeerd, er is helemaal niets mis met ontspannende behandelingen of luxe selfcare-momenten. Maar als een behandeling holistisch wordt genoemd als het niet meer is dan een standaard facial met een vleugje lavendelolie, of enkel voedingsadvies met supplementen, dan wordt de klant toch misleid. Holistisch mag daarom geen loze belofte zijn, maar moet een aanpak zijn die recht doet aan de naam, door te behandelen volgens die vijf essentiële holistische punten. Holistisch werken is daarom geen marketingterm of hype, het is een filosofie en overtuiging die we hoog moeten houden en die echt respect verdient.