Home » Blog » Deze 3 organen zorgen voor een goed ontlastingspatroon Deze 3 organen zorgen voor een goed ontlastingspatroon - Attirance

Oké, praatjes over poep, daar zit niemand op te wachten, maar tóch nemen we dit onderwerp vandaag iets uitgebreider onder de loep!

Deze drie organen zijn essentieel voor een goede ontlasting:

  • De darmen
  • De alvleesklier
  • De lever

De darmen

Je darmen zorgen voor de verwerking en de opname van voedingsstoffen. Dagelijks een goede ontlasting is een teken van een goede darmfunctie en spijsvertering.  Je afvalstoffen worden tijdig afgevoerd, dus een goede ontgifting.

Bij veel mensen is de ontlasting zacht (diarree) hard of droog (verstopping /obstipatie) of plakkerig (plakpoep = slechte vertering) Poepproblemen worden meestal veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon en een verkeerde leefstijl. De darm komt in de problemen bij te weinig vezels, te weinig vocht, verkeerde voeding, weinig beweging, onregelmatig leven, stress en psychische factoren. Een gezonde leefstijl is de basis van een goede stoelgang!

Zo verbeter je de werking van je darmen:
Eet meer groente en fruit (vezels)
– Drink water in plaats van frisdranken
– Eet minder bewerkte voedingsmiddelen
– Beperk langdurige stress
– Beweeg meer, het liefste buiten in de natuur

 

De alvleesklier

De alvleesklier maakt insuline en spijsverteringsenzymen aan. De insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en de enzymen knippen de voeding in de darm in kleine stukjes.

Door te veel (bewerkte) koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, koek en snoep te eten en het drinken van vruchtensap en frisdrank, reageert de alvleesklier met de extra aanmaak van insuline (te veel suikers!) en schiet tekort in de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Hierdoor kan ontstopping ontstaan.

Zo kom je je alvleesklier tegemoet:
Eet meer natuurlijke koolhydraten en minder bewerkte koolhydraten. Natuurlijke koolhydraten zijn wortel, pastinaak, koolpaap, zoete aardappel en knolselderij, maar natuurlijk ook alle andere groentes zoals donkergroene bladgroenten zoals spinazie of boerenkool.

 

De lever

De lever is het grootste orgaan in de buikholte. De lever is verantwoordelijk voor de ontgifting en zorgt voor de productie van hormonen en energie. Het orgaan helpt ons om gifstoffen uit te scheiden via de nieren en de ontlasting.

De lever heeft eiwitten, vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen werken. De meeste mensen hebben tekorten aan vitaminen en mineralen. Daarnaast weet de lever zich geen raad met kunstmatige stoffen, zoals chemische toevoegingen in ons eten. Als gevolg hiervan raakt de lever overbelast waardoor het zijn functies niet meer optimaal kan uitvoeren.

Lever goede stoffen aan je lever:
– Zorg voor voldoende eiwitten zoals vis, kip of eieren
– Eet biologisch volgens de seizoenen, want biologische producten zijn rijker aan vitaminen en mineralen
– Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen met chemische E-nummers, geraffineerde suikers en fructose. Ze belasten de lever enorm en ze zorgen voor stress in de spijsvertering.

 

Heb jij last van een wisselend ontlastingspatroon of buikklachten en wil je erachter komen waar deze vandaan komen? Romy van Gezondheidspraktijk Noordzij is maandelijks bij ons op locatie aanwezig. Romy neemt uitgebreide (bloed)onderzoeken af met als doel: het verminderen van een groot aantal gezondheidsklachten door voeding en leefstijl. Aan de slag met jouw gezondheid? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met Romy.