Home » Blog » De invloed van stress op je gewicht De invloed van stress op je gewicht | Attirance Beauty Xperience

Sommige mensen vallen af als reactie op stress, terwijl veel mensen juist aankomen, hoe kan dat? Onze voedingsdeskundige Romy gaat je dit uitleggen in deze blog. Stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline.

 

Adrenaline

Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij. Dit hormoon zorgt voor een hogere versnelling. Adrenaline is verantwoordelijk voor je hogere hartslag, zwaardere ademhaling en een hogere bloeddruk. Het wordt vrijgegeven bij spannende situaties.
Denk bijvoorbeeld aan een ritje in een achtbaan wat zorgt voor een snellere ademhaling en hartslag. Het is tenslotte behoorlijk spannend. Eigenlijk is dit een vorm van stress.

Adrenaline heeft een stimulerend effect op de schildklier, wat uiteindelijk tot een hogere stofwisseling kan leiden. Daarnaast vermindert vaak je eetlust in tijden van stress, waardoor je minder eet. Wanneer je stress hebt ben je vaak lichamelijk actiever. Hierdoor kan gewichtsverlies in tijden van stress ontstaan.
Bij langdurige blootstelling aan stress wordt er ook langdurig adrenaline vrijgegeven. Het lichaam moet harder werken waardoor er meer energie verbruikt wordt. Wordt deze energie niet gecompenseerd dan zal het bij langdurige blootstelling aan stress zorgen voor gewichtsafname.

Maar het kan ook dat er juist gewichtstoename ontstaat in stressvolle perioden doordat er bewust of onbewust meer of ongezonder gegeten wordt als uiting om met stress om te gaan. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat suiker (glucose) in het lichaam vrijkomt en wordt afgegeven aan het bloed.
Wanneer de suiker vervolgens niet gebruikt wordt zal het onder invloed van het hormoon insuline worden opgeslagen als vet, vooral rond de buik. Stresshormonen kunnen er daarnaast voor zorgen dat er meer behoefte is aan zoete en vetrijke snacks. Stress kan er dus voor zorgen dat afvallen moeilijk is, of dat je niet van je buikvet afkomt. Je begrijpt, buikvet is ongezond en vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

 

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt door de bijnierschors. Zonder cortisol kunnen we niet leven omdat het belangrijk is bij acute stress. Het verhoogt de bloeddruk, bloedsuiker en je hartslag waardoor we beter en sneller kunnen reageren in gevaarlijke situaties of beter presteren bijvoorbeeld bij een examen.
Bij chronische stress kan het niveau van cortisol in je lichaam echter langdurig te hoog worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot diverse aandoeningen. Éen van de bekende effecten van een te hoog cortisolgehalte is een hoger risico op overgewicht.

Blijf goed voor jezelf zorgen. Dat doe je zo:
1.     Ga op tijd naar bed en sta op tijd op.
2.     Blijf gezond eten. Gezond eten houdt je fit en zorgt ervoor dat je beter tegen stress kunt.
3.     Drink geen of weinig alcohol.
4.     Veel bewegen en sporten kan psychische klachten verminderen.

 

Stress en magnesium

Meer stress betekent een hoger magnesiumverbruik en dat leidt weer tot een grotere gevoeligheid voor stress. Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door meer magnesiumrijke voeding te eten. Denk hierbij onder meer aan groene bladgroenten, avocado’s, bananen, broccoli, peulvruchten en (pure) chocolade.
Er zijn uiteraard nog veel meer voedingstips tegen stress. Maar het allerbelangrijkste is: pak stress aan bij de oorzaak en zorg voor voldoende ontspanning. Plan die vrije momentjes in in je agenda en houd je daar ook aan.

Heb jij last van gewichtsproblemen en/of stress en wil je erachter komen waar deze vandaan komen? Romy van Gezondheidspraktijk Noordzij is maandelijks bij ons op locatie aanwezig. Romy neemt uitgebreide (bloed)onderzoeken af met als doel: het verminderen van een groot aantal gezondheidsklachten door voeding en leefstijl. Aan de slag met jouw gezondheid? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met Romy.