Home » Blog » Hormonen en de huid Hormonen en de huid - Attirance

Hormonen en de huid

Je huid is als een spiegel van je lichamelijke en mentale gezondheid. Voeding en levensstijl hebben een grote invloed op diverse huidklachten en aandoeningen. Door gezond, puur en onbewerkt te eten, goed te slapen en alle vormen van stress te minimaliseren in je leven, kunnen diverse klachten, aandoeningen en veroudering van het lichaam en de huid vertraagd worden.

Je huid is een indicatie van je gezondheid

Je huid is een mooie indicatie van hoe gezond jouw lichaam is en of o.a. je hormonale huishouding, vitamines en mineralen in balans zijn. Door bepaalde tekorten in je voeding, vitamine en mineralen word je vermoeid, prikkelbaar en neerslachtig en dit wordt vaak ook zichtbaar aan de buitenkant van je lichaam. Je huid geeft in vele gevallen signalen af dat er inwendig iets niet helemaal soepel verloopt

Hormonen

Hormonen die veel invloed op de huid hebben zijn met name geslachtshormonen, cortisol, insuline en schildklierhormoon. Geslachtshormonen hebben een sterke invloed op de talgaanmaak van de huid, denk aan een onrustige, vettere huid in de pubertijd, tijdens een maandelijkse cyclus of een overgang.

Cortisol wordt aangemaakt door de bijnier en draagt een belangrijke rol in het afremmen van ontstekingen. Als de bijnier minder cortisol aanmaakt zullen ontstekingen minder geremd worden en dus verergeren. Je ziet bij vele mensen met stress, depressies en burn-outs vaker huidklachten ontstaan zoals o.a. acne, mee-eters, schimmel, gordelroos, netelroos, of psoriasis.

Ook kan stress zorgen voor een slappere huid en meer rimpels door vergrote afbraak van collageen en het verouderingsproces van je huid doen versnellen.

Voedingsdeskundige: Hormonen en de huid

Insulineresistentie

Insulineresistentie kan de huid ook onrustiger maken en de conditie van de huid verslechteren. Het suikerniveau in het bloed wordt hoger en zorgt voor meer suikerschade (glycatie). De hogere insulinelevels zullen androgene hormonen stimuleren waardoor er meer talg aangemaakt. Meer talg kan reeds bestaande ontstekingsgevoeligheid verergeren, de huid vetter maken en voor meer acne en mee-eters/puisten zorgen.

Bij een trager werkende schildklier is de huid vaak wat droger en grauwer. Schildklierhormoon zorgt voor een betere doorbloeding en juiste vochtgehalte van de huid.

Ben jij benieuwd naar de hoe het ervoor staat met jouw hormonale balans?

Het bloedonderzoek dat wij aanbieden meet diverse hormonale waarden. Zo kom jij erachter of je hormonaal in balans bent. Daarnaast worden ook je vitaminen- en mineralenwaarden gemeten en gaan we kijken of je intolerant (gevoelig) bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Op basis hiervan ga je aan de slag met een persoonlijk opgesteld voedings- een leefstijladvies.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak.